Personvern: Kan ikke huske at jeg meldte meg på Big Brother…

IMG_7740 Berlinmuren er et symbol på skillet mellom demokrati og kommunisme.

I de to siste forelesningene våre i PR teorier og strategier har vi snakket om ytringsfrihet.  Det er selvsagt begrensninger på hva man kan ytre seg om men det er en lovlig frihet å kunne ytre seg om det meste. Mens foreleseren vår snakket om denne friheten satt jeg hele tiden og tenkte på en dokumentar jeg så forrige søndag, Citizenfour

Mannen min er markedsfører, han jobber med CRM hvor databaser og kundeinformasjon er sentralt. Vi har alle sett pop-ups for cookies. Før jeg skjønte årsaken, ble jeg forvirret over hvorfor ting jeg søkte opp på nettet plutselig dukket opp i annonser på for eksempel Facebook. iBeacons har spennende muligheter ved seg i verdenen av annonsering, det som ikke er så veldig spennende er mulighetene «Big Brother» allerede har til å fotfølge akkurat deg eller meg.

For de som ikke har sett Citizenfour, så er det en dokumentar om Edward Snowden en mann dere mest sannsynligvis har hørt om. Det er ikke som om vi ikke vet at vi legger igjen digitale spor i alt vi gjør, men tenker vi virkelig over hva dette innebærer?

Personvern og moderne markedsføring må være en utrolig utfordring. Mannen min har skrevet noen tanker rundt dette her Honesty and trust as a foundation for Big Data. Poenget mitt er vel det at selv om vi vet hva våre digitale fotspor kan gjøre, så er det vanskelig å skjønne omfanget av hva NSA  med sine sikkerhetsprogrammer, under dekket av The Patriot Act virkelig blir brukt til. Jeg vet ikke om det er noen som har overvåket oss her i Norge og jeg kommer ikke til å bli paranoid med det første, men tanken på at de kan spore meg, finne ut hvem jeg har snakket med, hvor jeg har vært, lese mine private mailer og meldinger er ganske skremmende.

Jeg kan ikke skjønne at noen som helst ville hatt noen glede av å overvåke meg men det er mulig… Min neste tanke går da tilbake til ytringsfrihet. Det står i grunnloven at vi har ytringsfrihet, det står også i The Bill of Rights at amerikanere har freedom of speech, men siden det finnes teknologi som kan overvåke våre private liv blir ikke vår ytringsfrihet krenket da? Hvis ytringsfriheten blir krenket lever vi da i et demokrati?

Etter Edward Snowden offentliggjorde informasjonen fra NSA er det flere som har kommet frem med informasjon, «whistle blowers», det er bra. Jeg tenker at selv om de stopper bruken av disse overvåkingsprogrammene så finnes jo teknologien og vi har ingen garantier på at det virkelig blir en slutt.

Jeg kommer fortsatt til å «gi» bort min informasjon på nettet og det gjør nok dere også men kanskje vi bør tenke litt mer over hva vi gjør og hva vi lar andre få lov til å gjøre med vår informasjon?

Det er kommunevalg på mandag og jeg skal bruke stemmeretten min, håper du bruker din også mens vi fortsatt kan 😉

Hilsen meg, Pernille

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s