Edward Bernays, PR-fagets far

Lucky_Strikes

Det koker i alle ender om dagen. Jeg merker det blir litt sporadiske poster her i gården og grunnen er at det er mye eksamensskriving som foregår. Akkurat nå sitter jeg å venter på at min samarbeidspartner skal komme slik at vi blir ferdig med PR-oppgaven vår. I den forbindelse har jeg gjort en del research på Edward Bernays og jeg tenkte jeg skulle dele noen «fun facts». Jeg synes det er morsomt med litt fakta og tenkte kanskje dere kunne ha litt glede av det også.

For de som ikke vet hvem Edward Bernays er, her får dere en liten introduksjon:

  1. Han ble veldig gammel. Edward Bernays levde fra 1891-1995. Når jeg først leste dette i boken vår, En Innføring i PR, teori, prosess, praksis (Brønn, Bonvik, Bang), trodde jeg at det var en skrivefeil, mannen kunne ikke ha blitt over 100 år gammel. Det var ingen skrivefeil, han ble faktisk 103 år gammel.
  2. Han var nevøen til Sigmund Freud. Bernays brukte psykoanalyse og psykologi i grunnlaget til mye av sitt PR-arbeid.
  3. Misforståelsen om at røyking holder deg slank, kan vi takke Bernays for. Bernays´var ansvarlig for kampanjen til Lucky Strike i 1929. Målet var å gjøre det akseptabelt for kvinner å røyke offentlig. En del av denne kampanjen gikk ut på at Edward Bernays overbeviste kvinner om at røyking ville holde dem slanke. Han brukte slagord som «reach for a Lucky instead of a sweet».
  4. Han påvirket moteindustrien. Han  arrangerte ball og lunsjer for sosietets damer og oppfordret dem til å kle seg i grønne kjoler slik at «Lucky grønn» ble motefargen for sesongen.
  5. Han slo et slag for feministene. En annen måte å overbevise kvinner om at røyking var akseptabelt, var å spille på frigjøringen de hadde oppnådd på 1920 tallet. Sigaretten ble døpt «torches of freedom» og kvinner veivet med sigarettene for å vise at de var like mye verdt som menn.
  6. Edward Bernays var med på å gjøre røyking akseptabelt, men også på å gjøre røyking uakseptabelt. Siden Bernays ble så gammel var han en aktiv del av holdningskampanjer som har påvirket synet vi har på røyking i dag.

Håper dere lærte noe nytt 😉

Hilsen meg Pernille

Kilder:

https://dash.harvard.edu/bitstream/handle/1/3372908/Brandt_Recruiting.pdf?sequence=1http://www.myrectumisnotagrave.com/writing/luckystrike.htmlhttp://www.mediainstitute.edu/media-schools-blog/2014/02/edward-bernays

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s