En 13 årings refleksjoner, «Hvem er jeg?»

IMG_8249

Dette innlegget er litt utenfor tema til denne bloggen, jeg føler allikevel at det har relevans. Vi har studert psykologi i forskjellige deler av studiet hittil og en forståelse av målgrupper er utrolig viktig. Her får vi et innblikk i hodet til en ung frøken. Jeg må innrømme at jeg ble litt overrasket når jeg leste min 13 år gamle datters forklarelse på selvet, det må også sies at jeg ble veldig stolt over hennes evne til refleksjon. Ta det som det er, en oppgave i 8. klasse for KRLE, men det hadde ikke forundret meg om det fikk deg til å tenke litt også.

Hvem er jeg?

Hvem er jeg og hvorfor er jeg sånn? Jeg er meg, men hva er meg? Jeg tror at alle er født med en rekke egenskaper, samt at vi lærer noen på veien. Jeg mener at alt har noe å si på utviklingen vår. Hvem som er foreldrene våre, vennene, miljøet, hvordan vi er født, alt sammen er med på å forme identiteten vår. Det jeg skal skrive om, er de forskjellige tingene som utformer vår identitet.

Roller er en del av personligheten vår. Vi har forskjellige roller i forskjellige sammenhenger. Rollen du spiller avhenger mye av hvem du er sammen med. Et eksempel kan være at hvis du er sammen med noen som røyker, kan presset om å være som alle andre føre til at du også ender opp med å røyke. Hvis du prøver å være noe annet enn det du er kan det endre deg. Folk tar ikke alltid de rette valgene, men feil er en av de tingene som former din identitet.

Jeg tror at mennesker endrer mennesker. Hva noen sier til deg kan endre hva du selv mener. Fordi mennesker er veldig lett mottakelige for andres meninger kan det være vanskelig for oss å utvikle meninger på egenhånd. Dette skyldes at mennesker er flokkdyr, og ingen vil havne utenfor flokken. Derfor er det viktig at vi er kritiske til hva andre sier til oss.

Alle har en rekke med egenskaper som utgjør deler av personligheten. Jeg mener noen av disse egenskapene er medfødt, men at noen læres. Du lærer for eksempel mye fra foreldrene dine, samt at du arver en god del også.

Noen ganger gjør vi ting som ikke gir noen mening, men vi gjør det for å gjøre andre glade. Også selv om det gjør oss triste så gjør vi det. Dette er en av egenskapene mennesker besitter, nemlig medfølelse. Dette er noe som alle er født med noen har kanskje ikke like mye medfølelse som andre, men alle har det.

Miljø har også noe å si på hvordan vår personlighet er. For eksempel hvis du vokser opp i et dårlig nabolag med dårlig råd kan det føre til at du har mindre tro på deg selv. Eller hvis du vokser opp i en stor villa med masse penger kan du føle at alle andre er mindre verdt enn deg. Og jeg sier bare at dette kan skje med noen, men ikke at det skjer med alle. Vi mennesker er forskjellige tross alt, og det er forskjell på hvordan vi oppfører oss i forskjellige situasjoner.

 

Jeg tror at mennesker tar sine egne valg, og at til syvende og sist er vi selv grunnen til hva som skjer med oss. Hvis noen tar et dårlig valg kan det ødelegge for den personens liv fremover. Vi må selv velge om vi skal ødelegges fordi vi tok et dårlig valg, eller om vi skal gå videre og prøve å rette opp i feilen vi har gjort. Det er ikke de dårlige valgene som definerer oss, det er hva vi velger etterpå som definerer oss.

Og dette er bare litt av det jeg, og kanskje noen andre som er enige med meg, mener. Det finnes tonnevis av forskjellige meninger om hvorfor nettopp identitetene våre er akkurat sånn som de er. Jeg mener selv at dette er et veldig viktig tema, men at vi ikke skal rote for mye med det. Fordi identiteten vår er veldig viktig for oss, den er ikke et leketøy forskere kan leke med. Den er noe helt for seg selv. Og alle har en rett til å få lov til å utrykke den og seg selv uten andres innblanding.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s